HTML

csak en

Friss topikok

  • Palmalegyezo: köszönöm, de elment a kedvem tőle...teljesen... (2014.11.01. 23:22) Jóó éjt:-)
  • Turmixoló: Gyönyörű. (2014.08.02. 20:02)
  • Blue Ocean: Pl pont neked!!!!!!! Szeretném! (2014.04.01. 18:24)
  • Blue Ocean: :-D (2014.03.26. 12:16)
  • Heni(mano): az én macskám is ezt csinálta,mikor kicsi volt:) Ma már az ölembe se fér el akkora:) Mármint a fiú... (2014.03.22. 09:06)

Címkék

2008.06.20. 10:20 Palmalegyezo

"Élvezd az életet, élvezd, de módjával!"

(Epikurosz)

Ez a bölcs mondás szinte szó szerint igaz volt a görögökre. Az ógörögök számára sokkal fontosabb volt az ízek harmóniája, minthogy jól teletömjék a hasukat. Éppen ezért rengeteg fűszert, zöldséget használtak ételeik elkészítésénél.

A mai tradicionális görög ételeket az ógörögök nem is ismerték, hisz abban az időben még nem létezett rizs, paradicsom, cukor, burgonya, paprika, kávé. Főbb alapanyagaik a búza, az olaj, az olajbogyó és a bor voltat. Gyakran ettek húst, főként sertés- és marhahúst, ami mára szinte teljesen megváltozott, és eltűnt étrendjükből.

Napjainkban a görög konyha sok hasonlóságot mutat más mediterrán országokéval. Sertéshúst - az éghajlati viszonyok miatt - csak ritkán fogyasztanak, inkább a marha- és birkahús a jellemző. A húsok számos elkészítési formáját ismerik (sült, pörkölt, grill), különféle fűszereket használva, pedig ízek ezreit produkálják. Ételeik főszereplői így tehát a fűszerek, leginkább az oregano és a bazsalikom a meghatározó, de a koriander, a fahéj, a kömény, az olajbogyó és az olívaolaj is közkedvelt, utóbbi nemcsak főzésre, de salátáik gazdagítására, azok ízeinek kiemelésére is szolgál. A görögök törekednek arra, hogy mindig a legfrissebb zöldségekkel gazdálkodjanak. Salátáig nemcsak köretként vagy dekorációként, de önálló fogásként is megállják helyüket. Kísérőként feta sajtot használnak, melynek enyhén sós íze tökéletes harmóniát alkot a zöldségekkel.

Miután a görögök az egészséges táplálkozás hívei (bár helyi adottság is), étrendjükben számos hal és tengergyümölcsei recept is fellelhető, melyek nemcsak ízletesek, de bővelkednek A- és D-vitaminokban, foszfátokban, kalciumban, magnéziumban és jódban.

Igazi, már-már királyi csemegének számít a báránysült, amely - a hús minőségének köszönhetően - mellőz minden olyan kellemetlen "illatot", ami miatt a legtöbben még esélyt sem adnak egy kóstolónak. Egy biztos: mentás joghurt- vagy citromos-tojásos mártással mennyei eledel.

A nap bármely szakában fogyaszthatóak a tojással, spenóttal, hagymával, sajttal töltött piték, melyeket félkész állapotban az üzletekben is megtalálhatunk.

A szőlő mellett kedvenc gyümölcseik még a füge, a dió, a mandula és a mogyoró, melyeket süteményeik töltelékeként is előszeretettel használnak. Süteményeik általában igen édesek, leginkább a török csemegékhez hasonlíthatóak.

Az italok közül igen kedvelt aperitif az ouzo (ánizsos pálinka). Boraik többnyire édes, testes, aromás borok. Ilyen pl. a retsina, a fenyőgyantával ízesített fehérbor, vagy a mavrodafni, melyet leginkább gyümölccsel érdemes megkóstolni. A görög sörök jó minőségű, világos sörök.

Étkezés után szinte elmaradhatatlan a kávé, melynek két változata ismert: az egyik a tourkikos (zaccos feketekávé), és a nescafé.

Ha turistaként igazi helyi specialitásra vágyik, mindenképpen a falu vagy város szélén található kis vendéglőkben, tavernákban megbújó kis éttermekben próbálkozzon. Itt nemcsak étvágyát csillapíthatja, de felfedezheti az igazi Görögországot, a tradicionális táncot és zenét, azt a fajta hangulatot, amit a turizmus elől oly sikerrel, bár nem készakarva rejtegetnek.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://melindaaah.blog.hu/api/trackback/id/tr595958431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

franzi 2008.06.20. 10:34:12

nekem pont ezt az igazi Görögo-t volt lehetőségem megismerni még nyolc évvel ezelőtt. egy kicsi szigeten, Karpathos-on voltam, ami még akkor szinte alig volt megnyitva a turizmus előtt és a főváros központján kívül szinte csak helybéliekkel lehetett összefutni. nem volt még az a turista paradicsom. azóta nem tudom, milyenné vált. rettentő kedves emberek voltak az ottaniak, arra emlékszem.

Blue Ocean 2008.06.20. 12:27:06

Én még nem voltam Görögországban, de tervbe van véve a megismerése! van egy görög barátunk, rendkivülien kedves, és megnyerő ember. Neki van Magyarországon görög étterme, és ott ettem nagyon izletes kajákat!:-)

franzi 2008.06.20. 15:43:29

hát a görögök értenek a kajákhoz is, az tuti. nekem mindig az volt a napom fénypontja náluk, amikor este mentünk a tavernákba zabálni. emlékszem, az egyik pincérfiú nagyon tetszett nekem 12 éves fejjel, pedig most visszagondolva, a görög faszik nem is a legszépségesebbek :) amúgy azt olvastam egyszer, hogy a görögök nem tudnak nemet mondani. és egyszer megkérdeztem egy görög ismerősömet, meg egy barátnőm is az övét és csak mosolyogtak, hogy tényleg nehezükre esik. és aminél még nincs szebb, a görög tengerpart... most, hogy ma elolvastam ezta bejegyzést, tiszta nosztalgikus hangulat tört rám :)

Blue Ocean 2008.06.20. 16:03:40

:-)) Néha én is szoktam nosztalgikus hangulatba kerülni.:-) Kimondottan jól tud esni olykor.:-)
süti beállítások módosítása