HTML

csak en

Friss topikok

  • Palmalegyezo: köszönöm, de elment a kedvem tőle...teljesen... (2014.11.01. 23:22) Jóó éjt:-)
  • Turmixoló: Gyönyörű. (2014.08.02. 20:02)
  • Blue Ocean: Pl pont neked!!!!!!! Szeretném! (2014.04.01. 18:24)
  • Blue Ocean: :-D (2014.03.26. 12:16)
  • Heni(mano): az én macskám is ezt csinálta,mikor kicsi volt:) Ma már az ölembe se fér el akkora:) Mármint a fiú... (2014.03.22. 09:06)

Címkék

2006.05.28. 21:27 Palmalegyezo

Femis Éva: Rózsa az aszfalton

Kertváros.

Vasárnap délelőtt, ragyog a nap. Két izgatott arcú 6-7 év körüli gyerek toporog az út bal oldalán. Láthatóan nincs szándékuk átmenni, netán átszaladni az úttesten. Láthatóan várnak valamire. Lassítok, megállok. Vesztemre ...

A szembe futó útsávon egy frissen tépett rózsa haldoklik az aszfalton.

A két kisfiú szakíthatta le és tette oda, s most arra várnak, melyik autó kereke nyomja szét. Amíg ott állok, minden autós kikerülte a rózsát. Megkönnyebbülve tovább mentem, de csak egy pillanatig. A következő kereszteződésben átszaladó macska csak gyorsaságának köszönhette életét, s nem egy autós elővigyázatosságának, mert az "úrvezetők" még véletlenül sem vették le lábukat a gázpedálról. Annak a rózsának pedig pár száz méterrel odébb legfeljebb sóhaja és könnyei lehetnek, de lába nem.

Belém villant az - oly sokszor - késői felismerés: fel kellett volna venni a rózsát, felemelni és megsimogatni a két gyerek arcát, és elmesélni nekik, hogy a rózsának az a sok gyönyörű szirma az arca. Ugyanúgy, mint nekik a sajátjuk. Egy arcot szétroncsolni??? Még a gondolata is borzasztó?!

Ha már letépték a virágot, legalább szerezzenek vele valakinek örömet. - Ahogy egyszer nekem szerzett két kamasz hajnalban. Szokásom szerint dolgozni indultam, s a kezembe nyomtak két letépett bimbós tulipánt. Szépen kezdődött akkor a napom, elnéztem a rombolást. Az irodában vázába tettem a virágokat, nagyon sokáig pompáztak az íróasztalomon.

- Mindegy! - legyintettek többen, akiknek elmeséltem a letépett rózsa történetét.

Nem. Nem mindegy, mert a pillanat, az alkalom elmúlt. A két gyerekkel kapcsolatban végérvényesen és visszavonhatatlanul. Igen, tudom, a rózsákat azért is neveljük, hogy tövükről levágva lehetőséget adjunk általuk magunknak és másoknak az örömszerzésre. Ha úgy vesszük, a rózsák így is úgy is meghalnak, mégsem mindegy hogyan és miért. Ez a rózsahalál értelmetlen volt. Sőt - brutális. Két, még fel sem cseperedett gyerek öntudatlanul rombolni, ROMBOLTATNI akart. Nem volt merszük, hogy a rózsát eltapossák. Talán borzongtak a gondolattól. Azt, hogy szép, látniuk kellett. Valamit TENNI akartak, de nem mertek. Felkínálták hát a lehetőséget nekünk "felnőtteknek."

Sajnos tartok attól, volt, aki élt vele.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://melindaaah.blog.hu/api/trackback/id/tr125963739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maci 2006.05.29. 05:40:43

szép napot kívánok!
süti beállítások módosítása