HTML

csak en

Friss topikok

  • Palmalegyezo: köszönöm, de elment a kedvem tőle...teljesen... (2014.11.01. 23:22) Jóó éjt:-)
  • Turmixoló: Gyönyörű. (2014.08.02. 20:02)
  • Blue Ocean: Pl pont neked!!!!!!! Szeretném! (2014.04.01. 18:24)
  • Blue Ocean: :-D (2014.03.26. 12:16)
  • Heni(mano): az én macskám is ezt csinálta,mikor kicsi volt:) Ma már az ölembe se fér el akkora:) Mármint a fiú... (2014.03.22. 09:06)

Címkék

2007.05.22. 08:01 Palmalegyezo

Fogaink és szerveink kapcsolata

 

A szájüregben elhelyezkedő fogak az utóbbi évtizedekben kikerültek elszigeteltségükből. Megdőlt az a nézet, hogy a fogazat és annak állapota a szervezet egy szeparált területét jelentik. Először a fogászati gócok irányították erre a figyelmet, majd a rágószervi rendellenességek és a táplálkozás milyenségének távolhatásai jelentkeztek. A biológiai - komplementer fogászat tudományterülete feltárta, hogy a szájüreg a szervezet funkcionális, elválaszthatatlan része, az itt jelentkező problémák a szervezet egyéb részeire is kihatnak, sőt a szervezetből is érkezhetnek jelzések erre a területre.

A biológiai fogorvoslás és az oralakupunktúra szerint (ez utóbbi szakág, a szájban lévő akupunktúra pontok és vezetékek működésével és kezelésével foglalkozik) a szájüregben egyes területek kapcsolatban vannak - az akupunktúrás csatornák révén - egyes belső szervekkel és a test egyéb területeivel is (1. ábra). Erre főleg, a krónikusan meglévő vagy visszatérő gyulladások, fájdalmak, elváltozások esetén kell gondolni.

A szájüregben a metszőfogak területe például a Vese-Húgyhólyag csatornához tartozik. Ez azt jelenti, hogy a vizeletkiválasztó rendszerben lévő krónikus folyamatok, gyulladások hasonló tüneteket okozhatnak ezen a területen is. A képet tovább bonyolítja, hogy a belső nemi szervek működésének egy része is ehhez a csatornához tartozik. Helyi gyulladásos tüneteket okozhat nőknél, a petefészek gyulladása, a rendszertelen havi vérzés, a krónikus hólyaghurut, a vizelet elcsöpögése és a hüvely fertőzése, gyulladása is. A szájüregben zajló helyi folyamatok sokszor jelzést jelentenek a szervezet egyéb területeiről.

A szájüregben gyakorlatilag a teljes akupunktúrás csatornarendszer vetülete megtalálható, az úgynevezett főcsatornák, vagy oldalági kapcsolódások révén. A szájüregi rendszer felépítése hasonló, mint a már általánosan ismert talp-, tenyér- és fül mikrorendszere. Míg például a fül akupunktúrás kapcsolódási szisztémája még nem teljesen feltárt, a szájüreg akupunktúrás csatornái pontosan ismertek.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy pontosan ismernünk kell az egyes fogak „kapcsolatait" és a távolhatásainak jellegét, mert a fogászati kezelések során, és azt követően is, a távolabbi területeken is jelentkezhetnek tünetek, például fájdalom, helyi gyulladás képében.

Tény: „oda-vissza" kapcsolat létezik
a fogak, a fogágy és a szervezet távolabbi területei között.

Ezek ismerete segíti a fogorvost - és persze a pácienst is - a látszólag távol eső területek összefüggéseinek megismerésében.

A szájüregben kiemelt jelentőségű a Gyomor-Lép-Hasnyálmirigy csatornarendszer, mely azon kívül, hogy a felső 6-7. és az alsó 4-5. fogak területéhez kapcsolódik, még az egész szájban lezajló folyamatokat is „érzékeli" (2. ábra). Tehát a szájüreget érintő minden „terhelés" csökkenti ennek a csatornarendszernek az energiaszintjét is.

A leggyakoribb szájüregi terhelések: Az elhalt fogak, foggyökerek, a szuvas fogak, a visszatérő fogfájdalmak, a krónikus szájnyálkahártya folyamatok, a fogpótlások okozta folyamatok (bomló, instabil anyagok és elektrolízis útján), az amalgám tömésekből eredő higanyterhelés, az elektromos zavarok, az ún. Galván-hatás, a fogsorzáródási rendellenességek, a fogkrémekből és szájvizekből származó károsító tényezők, az élelmiszerekben található állomány-stabilizátorok és konzerváló anyagok, a túl sok savas jellegű élelmiszer fogyasztása (fehér kenyér, szénsavas üdítő italok, túl sok hús, édességek).

Mindezek a tényezők, tartós zavaró impulzusként jelentkeznek a Gyomor-Lép- Hasnyálmirigy működési körben és hozzájárulnak, illetve sokszor kiváltó okai az emésztőrendszer megbetegedéseinek.

A tünetek jellege is változatos. Nemcsak emésztőrendszeri tünetek jelentkezhetnek, például gyomor-bélhurut, étvágytalanság, hányinger, hasmenés, székrekedés, haspuffadás, fájdalmak a hasüregben, hanem - az akupunktúrás távolhatások miatt - egészen más jellegűek is. Ilyenek például a fej és a nyak ödémája, idegfájdalmak, álmatlanság, idegesség, migrén, az orrmelléküregek gyulladása, mandula- és torokgyulladás, alsó végtagi keringési zavarok, izomgyengeség, fájdalom a lábszár elülső-külső részén, a lábfejen, allergiás folyamatok, bőrbetegségek, és az ún. „kötőszöveti gyengeség". Ez utóbbi esetben a bőr elveszti rugalmasságát, és könnyen jönnek létre bevérzések, elszíneződések.

Összefoglalva: a szájüreg még tartogat meglepetéseket, de megértésében, vizsgálatában a holisztikus, az egész szervezetet összefüggéseiben vizsgáló szemlélet elengedhetetlen.

  Dr. Csiszár Róbert
fogszakorvos
a komplementer / biológiai fogorvoslás
honoris causa tanára, vizsgáztatója

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://melindaaah.blog.hu/api/trackback/id/tr735959533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkt 2007.05.22. 09:40:06

koszi a kis lecket, erdekes dolgokat ir, es vannak dolgok amiket eddig meg nemis tudtam :) mas terenis johetnek hasonlo kis leckek :)

Szomor 2007.05.22. 10:07:24

Bevallom nem olvastam végig. amilyen szerencsém van kiderül a fogtömésem kiesése összefüggésben van a nem talált problémámmal. Én már fázom az egészségügytől minden formában:((( Szép napod legyen:))

Blue Ocean 2007.05.22. 10:54:05

Milyen téren fkt?:)

Blue Ocean 2007.05.22. 10:54:23

Köszi Drága Szomor:-)

fkt 2007.05.22. 12:52:01

mind1 tolem barmilyen teren johet, elvegre minnel tobbet tudok, vagy megprobalok tudni annal jobb :)

Blue Ocean 2007.05.22. 14:09:39

Oké!:-)

Ancsa 2007.05.22. 18:38:36

HÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ Akkor nálam nagy a gond! alig van ép fogam... Azt tudom, hogy két db lépem van, de mást már talán nem is akarok tudni :) Pussz! és kösz az infót!

Blue Ocean 2007.05.22. 18:51:27

Nincs mit:-)

marisom 2007.05.23. 06:38:57

ez nem semmi, amit itt most olvastam.. a fogak..jaajj.. Kellemes, szép napot!

Lazac 2007.05.24. 14:32:51

Érdekes olvasmány volt Blue. Köszi szépen.

Laurito 2007.05.25. 11:12:42

különben is fog téma..fogdoki ááá... :S
süti beállítások módosítása