1. Ne használjunk mûanyag edényt a mikróban.
2. Ne tegyünk mûanyag vizespalackot a mélyhûtõbe.
3. Ne tegyünk mûanyag fóliában ételt a mikróba.
Ezeket a Johns Hopkins Egyetem/Kutatóintézet a közelmúltban
tette közzé a hírlevelei útján. Ezeket az információkat a Walter
Reed Katonai EÜ Centrumban is terjesztik. A Dioxintartalmú
vegyszerek rákkeltõ hatásúak, elsõsorban mellrákot okoznak. A
dioxinok rendkívül mérgezõek az emberi testsejtek számára. Ne
tegyünk vízzel telt mûanyag palackot a fagyasztóba, mivel a
mûanyagból dioxinok szabadulnak fel. Nemrégen Dr. Edward
Fujimoto, a Cast le Kórház Wellness Program Managere egy TV
program keretében magyarázta el ezt az egészségügyi kockázatot.
Ismertette a dioxinok veszélyességét és azok ártalmait az
emberek számára. Azt mondta, nem szabad mikróban ételt
melegíteni mûanyag edényben. Ez fokozottan igaz a zsiradékot
tartalmazó élelmiszerekre. A zsiradék, a hõhatás ás a mûanyag
kombinációja dioxint szabadít fel, ami bejut az élelmiszerbe,
majd végül a szervezetünk sejtjeibe. Azt javasolta, hogy
használjunk mûanyag helyett üvegedényeket, pl. Corning Ware,
Pyrex vagy kerámia edényeket az ételek melegítéséhez. Ugyanaz
lesz a végeredmény, csak dioxin nélkül. Tehát a félkészen
kapható TV-vacsorákat, leveseket stb., át kell tenni a
csomagolásból valamilyen más edénybe. A papír nem rossz,
csakhogy nem tudjuk, mit tartalmaz a papír. Biztonságosabb, ha
edzett üveget, Corning Ware stb. használunk. Elmondta, hogy
nemrégen egyes gyorséttermek áttértek a papíredények
használatára styofoam helyett. Ennek az egyik oka a
dioxin-probléma volt. Azonkívül a mûanyag fóliák, mint pl. a
Saran, ugyanilyen veszélyesek, ha a mikróban fõzött ételt
ilyennel fedjük le. Amint az étel forrni kezd, a nagy hõ
hatására a mérgezõ anyagok kiolvadnak a csomagolóanyagból, és
belecsepegnek az ételbe. Takarják le az ételt papírtörölközõvel
inkább.